Wczytuję dane...

Colostrum - Cud natury

Colostrum - Cud natury

Colostrum, siara, mleko matki - Cud natury

Colostrum bovinum (inaczej siara bydlęca) jest najbogatszym biologicznie produktem naturalnym. Ma szczególne właściwości odżywcze i zdrowotne, które wielokrotnie potwierdzone naukowo, dlatego jest z powodzeniem wykorzystywane w celach leczniczych.

Colostrum to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków. Powstaje w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po nim. Zawiera hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, aminokwasy, witaminy, substancje bakteriostatyczne – w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty. Zawiera także przeciwciała, czynniki wzrostu i substancje odżywcze. Te, które są niezbędne noworodkowi w początkowym okresie po narodzinach, dostarcza biernej odporności przekazywanej dziecku przez matkę. Ten pokarm chroni go przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, szczególnie kiedy dotyczy to ochrony niedojrzałego przewodu pokarmowego.

Colostrum ma szerokie działanie

Wyjątkowe właściwości sprawiają, że jest wykorzystywane m.in. w podnoszeniu odporności, leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym. Szerokie działanie dotyczy też chorób skóry, chorób serca, stanów wyczerpania, anemii, niektórych rodzajów nowotworów, ran, chorób przewodu pokarmowego, chorób metabolicznych. Przykładem choroby metabolicznej jest np. cukrzyca.

Produkcja

Przetwarzanie ludzkiej siary nie jest możliwe, dlatego preparaty z jej składem, oraz suplementy diety bazują na colostrum pozyskiwanym od krów. Wielokrotne badania naukowe dowodzą, że substancje odpornościowe, jak i enzymy o właściwościach antybiotycznych znajdujące się w ludzkiej siarze są biologicznie przenośne i mogą być w dużej części zastąpione przez czynniki zawarte w składzie siary krowiej.

Proces technologiczny - Liofilizacja gwarancją właściwości 

Aby wykorzystać colostrum jako suplement, producenci stosują różnego rodzaju metody suszenia. Należy jednak pamiętać, że najlepszą metodą jest bez wątpienia technologia suszenia w procesie liofilizacji, czyli procesie próżniowego osuszania stosowanemu przy obróbce produktów nieodpornych na ogrzewanie. W ten sposób powstaje preparat, który ma wszystkie właściwości biologiczne colostrum świeżego, a działa od niego silniej. Liofilizacja to jedyny proces dzięki któremu zachowuje się aktywność adiuwantową i przeciwwirusową laktoferyn, zaś lizozym, stanowiący ważny składnik siary, nie ulega degradacji, która ma miejsce podczas innych metod suszenia z wykorzystaniem wyższych temperatur. Dlatego też, przy wyborze produktów warto zwracać uwagę na podane przez producentów informacje dot. sposobu w jaki pozyskano końcowy produkt. 

Czy wiesz że?

Liofilizacja to proces technologiczny, który zaczęto stosować „w latach 50-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych na zlecenie rządu. Skutkiem tego procesu jest produkcja lekkich wagowo i bogatych w niezbędne składniki odżywcze produktów żywnościowych dla wojska i astronautów. Obecnie taką żywność produkuje się komercyjnie i wykorzystywana jest przez ekstremalnych sportowców – podróżników, wspinaczy wysokogórskich i żeglarzy”1 .

1. Karolina Podsiadły - „Liofilizacja”

www.ebiotechnologia.pl/Artykuly/liofilizacja