Czym jest Colostrum?

CZYM SIĘ WYRÓŻNIA?

COLOSTRUM P to polski produkt kategorii PREMIUM.  Zgodnie z filozofią marki VITOPLUS postawiliśmy  na jakość.  Łącząc wiedzę i doświadczenie zadbaliśmy o zachowanie rygorystycznych standardów na każdym etapie procesu produkcyjnego. Oferujemy produkt spełniający najwyższe kryteria jakości i skuteczności. 

COLOSTRUM P już na etapie pozyskania wyróżnia się wyjątkowością. Pobierane jest najszybciej jak to możliwe w warunkach hodowlanych czyli w tak zwanym pierwszym udoju.  

COLOSTRUM P to także wyjątkowy sposób konserwacji.  Poza odwodnieniem, nie naruszono naturalnej  kompozycji naszego surowca – mrożonego i liofilizowanego colostrum, zachowując jego niezwykłe właściwości.

COLOSTRUM P- Prosta droga do zdrowia.

COLOSTRUM P - P jak Proporcja

Wszystkie składniki zawarte w preparacie, zarówno jakością jak i ilością odpowiadają na potrzeby dla jakich Natura stworzyła tę niepowtarzalną recepturę czyli obrona, wzrost i regeneracja organizmu.

Proporcja to znaczy współgranie wszystkich części w całości tworzące harmonię. Właśnie dlatego, do preparatu  nie dodajemy żadnego składnika, a co najważniejsze – nie odjęto z surowca żadnego elementu. Zachowanie proporcji a więc próba utrzymania harmonii jest odpowiedzią na potrzeby organizmu, poddanego próbie funkcjonowania w środowisku jej pozbawionym np. poprzez stres, choroby, zanieczyszczenie środowiska.

Zachowanie naturalnej kompozycji składu pozwala  na najbardziej efektywne trawienie, wchłanianie i wykorzystanie poszczególnych składników przez organizm. 

COLOSTRUM P to proporcja składników ustalonych przez Naturę.

COLOSTRUM P w swoim składzie zawiera wszystkie naturalnie występujące  frakcje, to jest tłuszczowe, białkowe i węglowodanowe.

Tłuszcze stanowią utrudnienie w wielu procesach przetwórczych, dlatego dostępne są na rynku również preparaty odtłuszczone. Pozostawienie w produkcie COLOSTRUM P  naturalnej frakcji tłuszczowej umożliwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które także w odpowiednich proporcjach naturalnie występują w colostrum. Co niezwykle ważne tłuszcze pozostawione w preparacie są nie tylko źródłem energii ale dostarczają kwasów tłuszczowych, niezbędnych w zdrowej diecie a  pełniących szereg funkcji regulacyjnych w organizmie. Tłuszcz pozbawiony wody jest ponad to naturalnym konserwantem zapobiegającym rozwojowi drobnoustrojów. 

Podstawowym cukrem zawartym w colostrum jest laktoza. Jej ilość jest jednak  mniejsza niż w mleku dojrzałym o czym świadczy chociażby mniej słodki smak colostrum w porównaniu z mlekiem. Poza nią w colostrum występują inne oligosacharydy, których rola znacznie wykracza poza bycie źródłem łatwo dostępnej energii. Oligosacharydy colostrum  pełnią dodatkowe role min. odżywczą i wspierającą rozwój mikrobioty jelitowej. 

Białka i proteiny colostrum stanowią jego najbogatszą część. To przede wszystkim peptydy stymulujące wzrost tkanek tzw. czynniki wzrostu, globuliny w tym globuliny wysokocząsteczkowe – immunoglobuliny      (przeciwciała), białka albuminowe, enzymy, białka regulatorowe i transportowe, a także wolne aminokwasy. Istotnym składnikiem tej frakcji jest kazeina. Kazeina występuje w postaci charakterystycznych struktur – miceli, które decydują o jej wyjątkowo korzystnych właściwościach. Kazeina zwiększa przyswajalność aminokwasów oraz wapnia zawartego w colostrum, chroni też składniki aktywne przed degradacją w żołądkowej fazie trawienia. 

WIĘCEJ O COLOSTRUM P

colostrum

Co to jest Colostrum ?

Colostrum bovinum (inaczej siara bydlęca) jest najbogatszym biologicznie produktem naturalnym. Ma szczególne właściwości, które wielokrotnie potwierdzane naukowo, dlatego jest z powodzeniem wykorzystywana w celach leczniczych. Colostrum

Czytaj więcej »